Performer

Escrit per Anna Caixach el 03/05/2017

LA DIMENSIÓ INTERIOR DE LA PRÀCTICA ARTÍSTICA

Pràctiques artístiques i tècniques interiors

del 5 al 9 d’agost 2017
Masia Coll de Plana, Lluçà, Barcelona

 

Taller residencial enfocat a explorar en un mateix les potencialitats de la pràctica artística com a procés unificador de l’ésser humà, a través del cant, del moviment i de tècniques interiors.

La línia de treball d’aquest retir és retrobar l’organicitat, és a dir, la connexió del cos i de la veu amb el flux de vida, a partir d’un treball tècnic, precís i intens, sobre antics cants vibratoris de tradició, en una situació allunyada dels patrons de comportament habituals. Un retorn a la quietud interior, la dimensió humana profunda, a través del cos en moviment i del cant, amb una formació pràctica orgànica i delicada; descobrint la dimensió interior de la pràctica artística.

PERFORMER. Vers la presència silenciosa i vigilant. Diuen els textos antics: Hi ha dos ocells, bons amics, que viuen al mateix arbre. L’un menja els fruits de l’arbre, i l’altre s’ho mira en silenci.
Hi ha dues dimensions en nosaltres. Som dos. L’ocell que picoteja i l’ocell que mira en silenci. Un viurà, l’altre morirà. Atrapats en el temps, en els pensaments, perduts en el nostre petit picoteig, hem oblidat fer viure la part en nosaltres que mira, aquella que està fora del temps. Quan passem del pensament mecànic i condicionat a observar silenciosament, atentament, apareix el segon jo, la presència quieta i vigilant, l’espai sense pensaments. El testimoni i la vida. I és quan estic en contacte amb aquesta dimensió profunda de la consciència que visc la vida en tota la seva plenitud. La dimensió humana i la dimensió profunda no estan separades, estan entreteixides en una relació viva i fluïda que circula entre la vigilància i la mirada calmada. I en aquest equilibri, sóc, plenament en el present i plenament en la quietud. L’equilibri entre les dues dimensions ens permet ser la presència silenciosa, calmada i vigilant. Ens permet viure plenament en el món, sense perdre’ns en ell. La dimensió interior no està separada de l’existència quotidiana. Es tracta, doncs, d’un treball d’unió, de plenitud de l’ésser humà, conciliant les dues dimensions. La veritable pau interior és una sensació profunda de vida.
Reconnectar amb la teva naturalesa salvatge, sincronitzar amb el ritme tranquil i continu dels processos de la naturalesa. El cos és un animal que té vida pròpia amb respostes universals dels cos mamífer. Connectes amb el cos salvatge i al mateix temps t’eleves per damunt del pensament habitual i del teu petit jo condicionat per la teva història personal. Instint i consciència vigilant. Surts del pensament mecànic per estar alerta. Amb una decisió deliberada de dirigir i mantenir l’atenció, viva i delicada, en el cos i en l’entorn, i a través del cos, aprofundint i sentint espais d’obertura dins teu. Sents que estàs alerta amb cada cèl·lula del teu cos, en l’ara i aquí, retrobant la sensació original de llibertat, fluïdesa, intuïció, claredat. Aquesta és la saviesa inscrita en el nostre cos. I et mous en aquest oceà, profund i immòvil però alhora intens i viu, entre dues dimensions, sentint el riu de vida que hi ha dins teu i sentint el riu de vida que t’envolta. Plenitud. Escolta alerta: sense la interferència dels pensaments. Presència alerta. La lleugeresa de la percepció directa de la realitat. Percepció sense la interferència dels pensaments. Sortir del què t’han dit per viure realment el que és, més enllà dels condicionaments de la teva ment, sense filtres. LLIBERTAT.

LLEGIR MÉS