La via advàitica

Escrit per Anna Caixach el 04/02/2018

La via advàitica plena és un camí pràctic enllaçat, d’una banda, amb la tradició de l’Advaita Vedanta, que ens guia vers la nostra naturalesa essencial, i de l’altra, amb la tradició de l’Art com a vehicle de Jerzy Grotowski, que ens porta a la dissolució de la sensació de separació entre subjecte i objecte en una experiència de no-dualitat. Dues vies, l’advàitica i la performativa (acció-relació) no-dualista que es complementen i ens proporcionen una experiència profunda de la naturalesa de la realitat i la possibilitat de viure aquesta realitat en tots els camps de la nostra experiència. 

A través d’una acció-relació viva, precisa i delicada, a través del moviment i del cant, ens immergim en el viatge essencial de retorn al que som veritablement, l’ésser essencial, espaiositat i obertura, la presència silenciosa i atenta, i al mateix temps ens obrim plenament a l’altre i al món. El cos-ment esdevé un canal-instrument obert, receptiu, sensitiu, transparent, disponible, adaptable i entregat que permet a la presència conscient, transparent i acollidora, dansar a través d’ell. L’art es converteix en un vehicle per a l’experiència de la no-dualitat, per a la vida advàitica. Una nova manera de viure, plenament en el món i al mateix temps amb completa llibertat respecte del món. Primer sentim i som allò que som essencialment, després ho celebrem dansant en el món.    

Una via, a través de la bellesa (dissolució de la sensació de separació amb el món) i l’amor (dissolució de la sensació de separació amb l’altre) en l’acció-relació artística i de la veritat del viatge interior advàitic, vers la plenitud, consciència-experiència, on la bellesa és la veritat i la veritat és la bellesa. Descobrim la vida en el cor de la presència i la presència en el cor de la vida.

Parafrasejo el savi sufí Hafiz que ens transmet amb poques paraules l’essència d’aquesta experiència: Sóc l’obertura en una flauta per on flueix l’alè de vida. Escolta aquesta música.